A Mangosztán antioxidáns hatása mellett kitűnő gomba- és baktériumölő, melyet a poliszacharidok jelenlétének tulajdoníthatunk. Megtalálható benne a kálcium, vas, kálium, foszfor, B1-, B2-, B6- és C-vitamin is. A mangosztán csökkentheti a vérnyomást, a vérzsír és a vércukor szintjét, megakadályozhatja az artériák elzáródását csökkentheti az érelmeszesedés veszélyét és erősítheti a szívizmot.
A mangosztán ősidők óta történő felhasználása segített a Délkelet-Ázsiában élőknek megőrizni egészségüket és legyőzni a betegségeket. A hagyományos ázsiai gyógyítók a gyümölcsöt fertőzések megállításához, gyulladások kezeléséhez, az energia növeléséhez használták többek között.
A modern tudósok és egészségügyi szakemberek egyre inkább egyetértenek a mangosztán előnyeivel kapcsolatban. Úgy vélik, a gyümölcs valóban segíthet számos betegség, gyulladás és fertőzés leküzdésében. A mangosztán ugyanis kiváló immunerősítő, fogyasztásával fontos tápanyagokat pótolhatunk a szervezetben.
A mangosztán energiát ad, javítja az emésztést, lassítja az öregedés folyamatait és ápolja a bőrt. Hozzájárul a szív –és érrendszer védelméhez, valamint az ideális testsúly kialakításához.
Kifejezetten ajánlott időskori elbutulás, Parkinson- és Alzheimer-kór ellena mangosztán hatékony lehet a sejtöregedéssel szembenstimulálja az immunsejteket, elősegítheti az immunválaszt, kitűnő antivirális, antibakteriális és gombaölő hatással rendelkezhettinea, dermatitis, akné és sebfertőzések esetén is sokat segíthetszürkehályog és zöldhályog ellen is hatékony lehet.
Használhatjuk a pikkelysömört kísérő viszketés megszüntetéséheza fogágy kötőszöveteinek erősítésével csökkentheti az ínybetegségek kockázatátmivel segíthet megszabadulni a túlsúlytól, sok fogyókúrás készítményhez felhasználják alkalmas a depresszió, a szorongás oldására, a kimerültség felszámolására is. A mangosztán fogyasztása vitalizál, élénkít és felfrissít.