Az acerolát nevezik még barbadosi cseresznyének is, valóban hasonlít is erre a kedvelt gyümölcsre. Valójában ez egy vadon élő citrusféle, amelyet elsősorban Jamaicában és Brazíliában termesztenek. Az acerola rendkívül lédús, zamatos, savanykás ízű, és narancsos, pirosas színekben pompázik. Különlegessége az, hogy a világon ez az egyik gyümölcs, amely a legtöbb C-vitamint tartalmazza. A narancsban is sok a C-vitamin, de az acerolában körülbelül ötvenszer több mennyiségben van jelen ez a vitamin. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, így az egészség megőrzéséhez. Hatékony antioxidáns, mely többek között segíti a vas felszívódását a szervezetben és részt vesz az érrendszer épségének fenntartásában. Szükséges az idegrendszer normál működéséhez, szerepet játszik az íny, a bőr, a csontok és a porc egészségének megőrzésében.
Az acerola gyümölcs (Maplighia glabra) Közép- és Dél-Amerikában, elsősorban Brazíliában őshonos, a gyümölcs neve megegyezik a fával, amin terem. Utóbbi akár ötméteresre is megnőhet, a trópusi és a szubtrópusi éghajlatot kedveli, májustól, novemberig szüretelik. Az acerola gyümölcs alakja gömbölyded, ovális, átmérője 1-2 centiméter között mozog. Feszes, vékony héja, csillogóan piros színe erősen emlékeztet a cseresznyére, ezért emlegetik barbadosi vagy brazil cseresznyeként is.
Hiába C-vitamin-bomba, ettől még nem lenne szuperélelmiszer az acerola. Ezt a kitüntető besorolást azért érdemelte ki, mert nagy mennyiségben és változatosságban tartalmazza a szervezet számára létfontosságú tápanyagokat és vitaminokat.
Itt van mindjárt az A-vitamin, 100 gramm acerola elfogyasztásával a napi szükséges mennyiség 15 százalékához hozzájuthatunk. Ugyanez a szám a folát (B9-vitamin), a riboflavin (B2-vitamin) és a pantoténsav (B5-vitamin) esetében 3 százalék, ezeken kívül B1- és B3-vitamint is tartalmaz. Gazdag rézben, káliumban és magnéziumban, található benne cink, foszfor és vas.
Az acerola bőségesen tartalmaz antioxidáns polifenolokat, így bioflavonoidokat, az enyhe kesernyés ízért felelős tanninokat, valamint a gyümölcs színét adó antocianinokat. Ezek a gyümölcs húsában lévő anyagok, az A-vitaminnal és a C-vitaminnal „összedolgozva” képesek megsemmisíteni a korai sejtöregedést, gyulladásokat, érrendszeri problémákat és daganatokat okozó szabad gyököket.
Az acerola hatása a szervezetre:
-Antioxidáns hatás:
Mielőtt a többi jótékony tulajdonságára kitérnénk, ejtsünk még néhány szót az acerola antioxidánsainak hatásairól, amit a rekordmennyiségű C-vitamin és a polifenolok egyedi keverékének köszönhet. Nemcsak a szabad gyökök ellen hatásos, és így csökkenti a gyulladásos-, daganatos- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint hozzájárul a gyógyulásukhoz, hanem más egészségvédő hatásai is vannak. A benne lévő antioxidánsok valósággal felpörgetik az immunrendszert, jelentősen javítják testünk ellenálló-képességét. Ha a járványos, téli időszakban naponta fogyasztunk acerolát, sokkal kisebb eséllyel betegszünk meg a szezonális náthában, megfázásban vagy influenzában, általában a légúti megbetegedésekben.
Utóbbi az allergiákra is igaz, a tünetek enyhítése és kialakulásuk megelőzése egyaránt ott van az acerola jótékony hatásai között.
-Gyorsítja a gyógyulást:
Az acerola rendszeres fogyasztásával hamarabb kilábalunk a betegségekből, javul a szervezet természetes regenerációja. Mivel remek fertőtlenítő, és valódi „vitamingyár”, nagyszerűen alkalmazható műtéti beavatkozások előtt, és a lábadozás idején egyaránt.
-Vérszegénység ellen:
A kiugróan magas C-vitamin-tartalom segíti a növényi élelmiszerekben lévő vas hasznosulását. Ezáltal az acerola kifejezetten ajánlott a vérszegényeknek, illetve a vegánoknak és vegetáriánusoknak.
-Fertőtlenítő és gyulladásgátló:
Különleges összetevőinek és azok arányának hála, az acerola remek fertőtlenítő. Ezt a hatását főként a légúti és a húgyúti megbetegedések esetében fejti ki.
-Védi az ereket:
Összetevői erősítik az érfalakat, valamint hozzájárulnak a triglicerid- és az LDL koleszterinszint csökkentéséhez, ezáltal segítenek megelőzni, és kezelni az érrendszeri problémákat, beleértve a szívbetegségeket, valamint az érszűkületet. Szívvédő hatását erősíti magas káliumtartalma és antioxidánsai.
-Megszépíti a bőrt:
A narancsőr elleni harc zászlóshajója, emellett az acerola vitaminjai igazi „anti-age”-ként hatnak, rendszeres bevitelükkel bőrünk feszesebbé, üdébbé válik, körmeink és hajunk visszanyerik fényüket.
-Cukorbetegeknek:
Szabályozza a vércukorszintet, ezért orvosukkal történő egyeztetést követően, diabéteszesek is fogyaszthatják.
Felhasználás:
Felnőtteknek: naponta 30 ml-t igyon önmagában vagy vízzel hígítva.
Gyerekeknek: naponta 15 ml-t igyon önmagában vagy vízzel hígítva.
Tárolás: felbontás után hűtőben.
Fogyasztás előtt felrázandó.
Felbontás után rövid időn belüli fogyasztása javasolt.
Mennyiség | Discount | Product price | |
1 db more than | less than 2 db | - | 5.97 €/db |
2 db more than | less than 3 db | 5 % | 5.67 €/db |
3 db more than | less than 5 db | 10 % | 5.37 €/db |
5 db more than | 15 % | 5.08 €/db |