Dióolajat a dió ehető belsejéből, hideg sajtolással állítják elő, ez a hideg, mechanikai feltárási eljárás hozzájárul ahhoz, hogy a dióolajban lévő magas minőségű telítetlen zsírsavak ne károsodjanak. Már az ókori görögök is előszeretettel fogyasztották. Európában a franciák révén került köztudatba, ahol kezdetben a „szegény ember zsírja” – ként tekintettek rá, majd a 12. századtól már előkelő helyet töltött be a gasztronómiában.
A dióolaj nemcsak remek ízzel, hanem értékes tápanyagokkal is rendelkezik. Kiemelkedő telítetlen zsírsav tartalma, főként omega-6 és omega-3 zsírsavakban bővelkedik. Emellett A-, B- és E-vitamint is tartalmaz, valamint magnéziumot és antioxidánsokat. A szépségipar egyik kedvelt alapanyaga is, hiszen E-vitamin és antioxidáns tartalma révén számos bőrprobléma kezelésében is megállja a helyét.
Figyelmeztetés: A dióolaj hajlamos a gyors avasodásra, így felbontás után zárt üvegben, hűtőben javasolt a tárolása.